Αρχική → Food & Drink → Η καλύτερη συνταγή για το Gluhwein, το πιο γλυκό ζεστό κρασί
Ήταν οι πιο διαφορετικές γιορτές που είχαμε ζήσει, οι παραδόσεις δεν ξέρω αν τηρήθηκαν από όλους με την ίδια ευλάβεια και το φως των Χριστουγέννων μπήκε μέσα μας με διαφορετικό για τον καθένα τρόπο! Κάποιες αξίες όμως παραμένουν πάντα σταθερές και μια από αυτές είναι ο Aκης Πετρετζίκης που ότι και αν προτείνει είναι εγγύηση! Έτσι και ένα από τα σήματα – κατατεθέντα της εορταστικής περιόδου, το Gluwein, το ζεστό αυτό γλυκό κρασί που είναι τόσο νόστιμο που κάθε γουλιά του αποτελεί αποκάλυψη!
Είμαι από τις τυχερές που επειδή έχω την μεγάλη τιμή να δουλεύω μαζί του μπορώ να δοκιμάζω κάποιες από τις συνταγές που φτιάχνει για όλους εσάς που τον παρακολουθείτε. Όταν λοιπόν δοκίμασα το δικό του Gluhwein, που ούτως ή άλλως μου άρεσε πάρα πολύ, έπαθα απλά πλάκα!
Για όσους δεν το ξέρετε, το Gluhwein παρόλο που συνδέεται παραδοσιακά με την Γερμανία, είναι ένα ποτό η προέλευση του οποίου δεν είναι Γερμανική, αφού το ανακάλυψαν οι Ρωμαίοι για να αξιοποιήσουν το κρασί, όταν άρχιζε να χάνει τη δυνατή του γεύση! Τότε άρχισαν να το βράζουν μαζί με μέλι και μπαχαρικά και παράλληλα, να το διαδίδουν με τα ταξίδια τους στις υπόλοιπες χώρες. Η δική τους πρώτη εκδοχή είχε κόκκινο κρασί, κανέλα, ζάχαρη, γαρίφαλο και πορτοκάλι, ενώ στον Μεσαίωνα έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων των μπαχαρικών.
Η ακριβής μετάφραση του Gluhwein είναι το ‘λαμπερό κρασί’ και οι συνταγές για το υπέροχο αυτό ποτό εμφανίζονται εδώ και εκατοντάδες χρόνια, συγκεκριμένα στην Γερμανία εμφανίζονται από το 1420!
Στην Γερμανία κάθε Δεκέμβριο μαζεύονται στις υπαίθριες αγορές και μαζί με τα ψώνια τους, οι Γερμανοί αλλά και οι τουρίστες πίνουν Gluhwein και καλωσορίζουν την περίοδο των Χριστουγέννων!
Το Gluwein είναι ένα ποτό που σερβίρεται στην Αυστρία και στην Ελβετία στα χιονοδρομικά κέντρα, αμέσως όταν σταματάει η άσκηση στο χιόνι, για να ζεστάνει ευχάριστα τους εκδρομείς από το κρύο!
Αφού λοιπόν ενημερωθήκαμε για την ιστορία αυτού του υπέροχου ποτού ,ήρθε η ώρα να το φτιάξουμε και η συνταγή του Aκη αρκεί για να φτιάχνετε και να ξαναφτιάχνετε Gluhwein!
Υλικά
1 λίτρο κρασί κόκκινο
1 πορτοκάλι
2 στικ κανέλα
1/4 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
2 αστεροειδείς γλυκάνισους
100 γρ. τζίντζερ
2 κλ. δεντρολίβανο
250 γρ. μέλι
50 γρ. κονιάκ
Για το σερβίρισμα
1 στικ κανέλα
ρόδι
δεντρολίβανο
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα προσθέτουμε το κόκκινο κρασί, το πορτοκάλι, τα στικ κανέλας, το κάρδαμο, τους αστεροδειδείς γλυκάνισους, το τζίντζερ, το δεντρολίβανο και το μέλι.
Μεταφέρουμε το μείγμα στη φωτιά και αφήνουμε μέχρι να πάρει βράση.
Το αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κονιάκ.
Για το σερβίρισμα
Μεταφέρουμε το κρασί σε ποτήρια και σερβίρουμε με ρόδι, στικ κανέλας και δεντρολίβανο.
www.akispetretzikis.com |
23-08-2021
08-06-2021
26-04-2021
05-01-2021
20-08-2020