Food & Drink

ΑρχικήFood & Drink5 πράγματα που δεν ξέρατε για τα ζυμαρικά

5 πράγματα που δεν ξέρατε για τα ζυμαρικά

  • 25-10-2019

Παγκόσμια Ημερα Ζυμαρικών η 25η Οκτωβρίου και είναι η καλύτερη αφορμή για να σερβίρουμε στα παιδιά μας το πιο αγαπημένο τους φαγητό, σε ότι παραλλαγή προτιμούν τα ίδια! Ξέρετε όμως ότι υπάρχουν πράγματα για τα ζυμαρικά που πολλοί δεν γνωρίζουμε; Με αφορμή αυτήν την ημέρα, έψαξα να βρω πληροφορίες για το φαγητό που και κάθε μέρα να το τρώγαμε, δεν θα το βαριόμασταν ποτέ. 

Όσοι είναι περίπου στην ηλικία μου, δε γίνεται να μην θυμούνται την αξέχαστη διαφημιστική ατάκα “Είμαι μακαρονάς, τι να κάνουμε!”. Και πραγματικά νομίζω ότι όλοι είμαστε και όποιος δεν είναι, απλά πρέπει να του είχαν μαγειρέψει πολύ άνοστες μακαρονάδες στα παιδικά του χρόνια!

Ας δούμε λοιπόν τα στοιχεία εκείνα που δεν γνώριζα για τα μακαρόνια και θεωρώ πως είναι πολύ ενδιαφέροντα!

  1. Πολλές πηγές αναφέρουν ότι ο Μάρκο Πόλο είναι αυτός που εισήγαγε τα ζυμαρικά στην Ιταλία τον 12ο αιώνα,  από τα ταξίδια του στην Ασία όπου τα noodles ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή από τότε, ωστόσο φαίνεται ότι οι ρίζες των ζυμαρικών χάνονται στους αιώνες, δεδομένου ότι οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι ετοίμαζαν πιάτα που έμοιαζαν πολύ με τα σημερινά μακαρόνια, με τη διαφορά ότι γίνονταν ψητά και όχι βραστά.
  2. Το Παγκόσμιο Ρεκόρ για το μεγαλύτερο μπολ από μακαρόνια σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2009 και ανανεώθηκε έναν χρόνο μετά, όταν το εστιατόριο Buca di Beppo στην περιοχή Garden Grove λίγο έξω από το Λος ʼντζελες γέμισε μια πισίνα με 6.250 κιλά ζυμαρικών.

  3. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ζυμαρικών, παράγονται πάνω από 600 διαφορετικά σχήματα ζυμαρικών παγκοσμίως.

  4. Η Ιταλία, η Βενεζουέλα και η Τυνησία είναι οι χώρες που καταναλώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες ζυμαρικών.

  5. Η 25η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Μέρα Ζυμαρικών το 1998, με πρωτοβουλία της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών (UNAFPA) για να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τη γευστική και θρεπτική αξία των ζυμαρικών.