Get Inspired

ΑρχικήGet Inspired7 τρόποι για να μεγαλώσετε δυνατά παιδιά

7 τρόποι για να μεγαλώσετε δυνατά παιδιά

  • 07-12-2018

Κάθομαι και σκέφτομαι όλους τους ήρωες των παραμυθιών. Από τους πιο γλυκούληδες, μέχρι τους πιο δυνατούς και ανίκητους σουπερήρωες. Και αναρωτιέμαι. Γιατί κανείς ποτέ δεν μας σύστησε την μαμά του; Και ύστερα ξανασκέφτομαι πως η απάντηση είναι δεδομένη. Γιατί οι μαμάδες που κάνουν την καλύτερη δουλειά δεν φαίνονται πουθενά παρά μόνο στην δύναμη, την συμπεριφορά και την αξία του παιδιού τους. Και εκεί, η παρουσία τους είναι πιο επιβλητική.

Με αυτό το δεδομένο που κάθε Genius Mom μέσα της γνωρίζει, παρουσιάζουμε 7 τρόπους για να μεγαλώσετε δυνατά παιδιά που θα αυτοπροσδιορίζονται και δεν θα υπάρχουν μέσα από εσάς, παρόλο που θα σας έχουν μέσα τους για πάντα.

Δώστε του απλόχερα πίστη

Τα παιδιά που νιώθουν αυτοπεποίθηση σε μια βάση που δεν αλλάζει αλλά έχει γερά θεμέλια είναι εφοδιασμένα με την ικανότητα να μπορούν να προσαρμόζονται στις εκάστοτε αλλαγές. Βοηθήστε τους να πιστέψουν σε μια ανώτερη δύναμη στην οποία θα καταφεύγουν στις δύσκολες στιγμές, και σίγουρα δώστε τους να καταλάβουν ότι η δική σας αγάπη δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο, ότι και αν συμβεί.

Αφήστε το να πάρει ρίσκα

Μπορεί να ξέρετε σαν μαμά του ότι δεν θα πάρει ποτέ τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην παιδική παράσταση του σχολείου ή ότι δεν θα μπορέσει να μπει στην ομάδα ποδοσφαίρου, όμως οι γονείς που θέλουν να μεγαλώσουν δυνατά παιδιά πρέπει να τα αφήσουν να «βγουν εκεί έξω» και να ζήσουν, ακόμα και αν αυτό που θα βιώσουν δεν θα είναι πάντα ευχάριστο. Αν προστατεύετε πάντα το παιδί από την αποτυχία ή την αναποδιά, τότε δεν θα έχει την ευκαιρία να χειρίζεται τις απογοητεύσεις και να ανασυνταχθεί για την επόμενη προσπάθεια.

Αφήστε το να προσπαθήσει για να το πετύχει

Ότι και αν είναι αυτό που θέλουν, σιγουρευτείτε ότι θα καταβάλλουν προσπάθεια για να το πετύχουν και θα θυσιάσουν χρόνο και ενέργεια για να τα καταφέρουν. Είτε αυτό σημαίνει να θυσιάσουν τον ελεύθερο τους χρόνο για να προπονηθούν πιο σκληρά προκειμένου να εξασφαλίσουν θέση στην ομάδα που θέλουν, είτε να μην πάνε σε κάποιο πάρτι το Σαββατοκύριακο για να αφοσιωθούν σε κάποια εργασία, τα αγαθά κόποις κτώνται και αυτό οφείλουν να το μάθουν από πολύ νωρίς. Οσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσουν την αλήθεια, τόσο πιο πολλά εφόδια θα έχουν για να ξεπεράσουν εμπόδια και να πετύχουν ότι βάλουν στο μυαλό τους.

Αφηγηθείτε τους μαθήματα από τη δική σας ζωή

Είτε πρόκειται για μια πρόκληση με την οποία ήρθατε αντιμέτωπες στο σχολείο, είτε στις σπουδές ή τη ζωή σας, οι δικές σας ιστορίες θα αποτελούν πάντα έμπνευση για τα παιδιά σας. Οσο μεγαλώνουν, θα μπορείτε να συζητάτε μαζί τους και για μάχες που δίνετε στο παρόν στη ζωή σας και ποια εργαλεία (πίστη, σκληρή δουλειά, αισιοδοξία) σας βοηθούν να επιτύχετε τους στόχους σας.

Μην το αφήνετε να μιζεριάζει

Μερικές φορές κάποιοι άνθρωποι θα αδικήσουν το παιδί σας ή τα πράγματα δεν θα πάνε καλά, εφόσον δεν θα έχουν τον έλεγχο. Βοηθήστε το να ξεσπάσει, να κλάψει, να το συζητήσει όσο θέλει και μετά να προχωρήσει. Όσο επιτρέπουμε να ξαναζει την αποτυχία ή την απογοήτευση, τόσο το παγιδεύουμε και δεν το βοηθάμε. Μάθετε στα παιδιά σας να συγχωρούν και να προχωρούν, αφού πρώτα πάρουν το μάθημα τους, βάζοντας νέους στόχους.

Μην το αφήνετε να νιώθει θύμα

Ολοι κάποιες φορές αρεσκόμαστε στο να εστιάζουμε, όχι στο τι κάναμε εμείς λάθος, αλλά στο πώς οι τρίτοι συνετέλεσαν στην όποια αποτυχία μας. Μην μάθετε το παιδί σας να κατηγορεί τον δάσκαλο που έβαλε δύσκολο διαγώνισμα. Αντίθετα, ρωτήστε το τι θα μπορούσε να είχε κάνει για να είναι καλύτερα προετοιμασμένο. Μην το αφήσετε να κατηγορήσει τον διαιτητή για ένα λάθος σφύριγμα. Αντίθετα, κάντε το να σκεφτεί άλλες φάσεις που θα μπορούσε να είχε εκμεταλλευτεί διαφορετικά αλλά και τρόπους για να βελτιωθεί. Είναι όλα θέμα οπτικής.

Γιορτάστε την κάθε επιτυχία

Την ίδια στιγμή που δεν θέλετε να κάνετε μεγάλο θέμα την αποτυχία, με την έννοια ότι κάποιος το αδίκησε ή ότι πρέπει να ‘κλαίμε τον μακαρίτη’ 10 χρόνια, πρέπει την κάθε τους μικρή ή μεγάλη καθημερινή νίκη να την γιορτάζετε. Ακόμα και σε πράγματα που μπορεί να θεωρούνται δεδομένα, όπως το να γράψει κάτι σωστά, πείτε μπράβο και πόσο περήφανη είστε. Ακόμα και σε μια καλή και σωστή συμπεριφορά, πείτε του ότι ‘ήταν πολύ όμορφος ο τρόπος που μίλησες, μπράβο σου’, ή ‘πόσο εντυπωσιακή ήταν η προσπάθεια σου’. Το παιδί που θα χαίρεται την κάθε του επιτυχία θα μεγαλώσει χαρούμενο και θα γίνει ένας ενήλικας που θα αναζητά και θα χαίρεται την κάθε όμορφη στιγμή, χωρίς να τη θεωρεί δεδομένη.