Αρχική → Get Inspired → Γιορτάζουμε τα Δικαιώματα του Παιδιού
Αυτές τις μέρες τα παιδιά μου ανέβασαν πυρετό και προφανώς τα κράτησα σπίτι για να γίνουν καλά. Ακόμα και σήμερα που δεν έχουν πια πυρετό, δεν τα πήγα σχολείο για να αναρρώσουν ζεστά στο σπίτι τους και για να μην διακινδυνέψω να κρυώσουν ή να αρρωστήσουν πάλι. Κάθομαι λοιπόν και σκέφτομαι πως την ώρα που τα δικά μου παιδιά είναι ζεστά στο σπίτι τους και πίνουν σιρόπι για τον βήχα μέχρι να αναρρώσουν πλήρως υπάρχουν παιδιά σε κάποια μέρη του κόσμου που είτε με πυρετό είτε χωρίς δεν έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας, σε εκπαίδευση, σε συνθήκες προσωπικής υγιεινής, σε στέγη ενώ παράλληλα κακοποιούνται και μεγαλώνουν χωρίς να έχουν δει τα μάτια τους ούτε ένα παιχνίδι.
Πραγματικά, δεν το χωράει το μυαλό μου. Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό; Πώς μπορεί να γεννιούνται ψυχούλες και να αφήνονται στο έλεος τους; Ποιος τους φέρνει σε αυτήν την ζωή και γιατί δεν τα φροντίζει; Και αντί να γιορτάζουμε σήμερα την Παγκόσμια Μέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που κανονικά θα έπρεπε να είναι δεδομένα, γιατί να μην γιορτάζουμε την τιμωρία όλων αυτών που έχουν συμβάλει στο να ζουν τόσα πολλά παιδιά μέσα στην εξαθλίωση;
Και όμως, είμαστε στο σήμερα και, δυστυχώς, αφού τα δεδομένα είναι αυτά, ζούμε εδώ να γιορτάζουμε και να φωνάζουμε πως τα παιδιά έχουν Δικαιώματα και σήμερα είναι η Παγκόσμια Μέρα για τα αυτά τα δικαιώματα.
Η Παγκόσμια Μέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού καθιερώθηκε το 1954 και από τότε ο εορτασμός της είναι κάθε τέτοια μέρα, προκειμένου να προωθηθεί η διεθνής σύμπραξη, η ευαισθητοποίηση απέναντι στα παιδιά σε όλον τον κόσμο αλλά και η βελτίωση της ευημερίας τους παντού. Η 20η Νοεμβρίου είναι επίσης μια πολύ σημαντική μέρα αφού σαν σήμερα το 1959 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε την Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί το πιο αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας, και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.
Από το 1990 η Διεθνής αυτή μέρα συνδέεται με την επέτειο από την ημερομηνία που η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τόσο την Διακήρυξη όσο και την Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Μαμάδες και μπαμπάδες, δάσκαλοι και δασκάλες, νοσοκόμες και γιατροί, πολιτικοί και ακτιβιστές, εκπρόσωποι της θρησκείας, ισχυρά στελέχη των επιχειρήσεων και των media αλλά και νέοι άνθρωποι και παιδιά μπορούν να παίξουν σπουδαίο ρόλο στο να κάνουν την Παγκόσμια Μέρα του Παιδιού να αφορά την κοινωνία τους, την κοινότητά τους αλλά και τα κράτη τους .
Το 2018 τα Ηνωμένα Εθνη καλούν τα παιδιά να ηγηθούν και να κάνουν τον κόσμο μπλε.
Καλούν επίσης όλον τον κόσμο, σε σχολεία, σπίτια και επιχειρήσεις, να φορέσουν μπλε και να βοηθήσουν να χτιστεί ένας κόσμος όπου κάθε παιδί θα πηγαίνει σχολείο, θα είναι προστατευμένο από κάθε κίνδυνο και θα αξιοποιεί τις δυνατότητες και τις προοπτικές του. Με τι τρόπο μπορεί κανείς να συμμετέχει;
Να κοινοποιήσει το βίντεο για την Παγκόσμια Μέρα του Παιδιού των Ηνωμένων Εθνών, να φορέσει μπλε ρούχα ή αξεσουάρ και να μοιραστεί στα social media του το hashtag #goblue.
30-07-2021
26-07-2021
05-07-2021
03-06-2021
23-04-2021