Εκεί που τα δάση συναντούν την ανθρώπινη πρωτοβουλία, εκεί, υπάρχει ακόμα ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο και έναν κόσμο στον οποίο θα είμαστε περήφανοι να ζούμε. Πίσω από αυτήν την ελπίδα, υπάρχουν δράσεις όπως αυτές της We4All που δημιουργήθηκε για να μπορέσει το περιβάλλον να γιατρέψει τις πληγές του.
Την δράση της We4All την είχα προσέξει στα social media κατά τη διάρκεια μιας αναδάσωσης που είχαν οργανώσει τα μέλη της και επικοινωνιακά είχε ανακυκλωθεί. Είχα θαυμάσει πολύ όλη αυτήν την πρωτοβουλία που από ότι έμαθα ξεκίνησε ύστερα από ένα πολύ δραματικό για την χώρα μας –αρχικά- και τον πλανήτη –μετέπειτα- γεγονός, τις πυρκαγιές στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018.
Γράφει η Τζίνα Γαβαλά
Και όπως όλες οι μεγάλες ιδέες ξεκινούν απλά, με μια διάθεση για βοήθεια και αλληλεγγύη, έτσι και αυτά τα παιδιά έβαλαν μπροστά την ευαισθησία τους για ότι είχε συμβεί και το όραμα τους για έναν πλανήτη που τελικά μπορεί να σωθεί και δημιούργησαν μια ενέργεια που από ότι φαίνεται μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.
Τον κόσμο κυριολεκτικά, αφού ο πλανήτης μας είναι τα δάση του και η αξία που εκείνα προσδίδουν στην ζωή μας και στη μακροβιότητα της γης αλλά και τον κόσμο μεταφορικά, τον κόσμο των ανθρώπων που κάπου κατά καιρούς χάνονται προσέχοντας μόνον ότι επηρεάζει τους ίδιους και τον μικρόκοσμό τους.
Για να μπορέσει το κακό που έχουν κάνει οι ίδιοι οι άνθρωποι στην γη να αντιστραφεί, πρέπει πάλι οι ίδιοι οι άνθρωποι να κάνουν κάτι για αυτό. Μια μόνο κίνηση από τον καθένα μπορεί να σημαίνει κάτι. Απλά αυτή η κίνηση δεν παίρνει αναβολή. Έτσι, η We4All μέσα σε έναν μόλις χρόνο έχει ήδη καταφέρει πολλά. Και στοχεύει σε πολλά περισσότερα. Με αυτό το σκεπτικό, που συνοψίζεται σε ένα γνωμικό της Eleanor Roosevelt, ότι «το μέλλον είναι πραγματικά στα χέρια μας για να το φτιάξουμε όπως εμείς θέλουμε. Αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι αύριο. Το αύριο είναι τώρα», συντονίζει τις δράσεις της, έχοντας ως όραμα η δράση αυτή να είναι παγκόσμια, αφού οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει πολλά μέρη του πλανήτη που χρειάζονται υποστήριξη. Η περιβαλλοντική συνείδηση, η βοήθεια στο περιβάλλον και η αναγνώριση της αξίας μιας φύσης που δεν θα είναι πληγωμένη είναι ένας δρόμος μακρύς. Η βάση όμως υπάρχει. Και αυτήν την βάση έχουν θέσει αυτά τα νέα παιδιά που δεν έχουν στεγανά στα οράματα τους.
Γιάννης Ηλιόπουλος, Αντώνης Μπογδάνος, ιδρυτές We4All
Με μεγάλη μου χαρά τους γνώρισα και είδα από κοντά όλο αυτό το πάθος για έναν καλύτερο κόσμο. Είδα πόσο εφικτό είναι τελικά, όταν είσαι προσηλωμένος ιδεολογικά στον στόχο σου, τίποτα να μην μπορεί να σταθεί εμπόδιο για να τον πετύχεις. Και είμαι σίγουρη πως με τέτοια μυαλά να στηρίζουν τέτοιες ιδέες, οι νέες γενιές θα είναι καλύτερες από αυτές που προηγήθηκαν, ενώ και οι παλιές θα αναγνωρίσουν κάπου τον δρόμο που κάπου έχασαν, ίσως γιατί κανείς δεν τους τον έδειξε.
Βάσια Καλλιμάχου, Chief Operation Officer We4All
Η Chief Operations Officer της We4All, Βάσια Καλλιμάχου, μίλησε στο Genius Mom για την έμπνευση, το όραμα, την ένταξη στα σχολεία τέτοιων δράσεων, τους τρόπους που μπορεί κάποιος να βοηθήσει αλλά και τα σχέδια για το μέλλον.
Πώς εμπνευστήκατε την ιδέα του We4All;
Ξεκινήσαμε την we4all με αφορμή τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το καλοκαίρι του 2018 στο Μάτι Αττικής όπου μαζί με τεράστιες εκτάσεις δάσους χάθηκαν και αρκετές ανθρώπινες ζωές. Αποστολή μας είναι να βοηθήσουμε την Γη να θεραπευτεί και να θυμίσουμε στους ανθρώπους ότι αυτός ο πλανήτης είναι το σπίτι μας.
Τι σας σόκαρε περισσότερο, και τι αντίστοιχα σας έκανε να συγκινηθείτε, στις πυρκαγιές του 2018 στον Μαραθώνα;
Τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, κάτι που για την χώρα μας ήταν πρωτόγνωρο. Μας έπιασε σε μια φάση της ζωής μας που ήμασταν έτοιμοι να αφιερωθούμε σε ένα τέτοιο εγχείρημα και να μπορέσουμε να το κάνουμε μεγάλο.
Ποιο είναι το υπόβαθρο που πιστεύετε ότι πρέπει να έχουν οι άνθρωποι για να συμμετέχουν ενεργά σε δράσεις όπως οι δικές σας;
Αγάπη και όρεξη για να προσφέρουν για το περιβάλλον και να συνδεθούν με άλλους ανθρώπους που έχουν κοινές ευαισθησίες.
Σε τι πιστεύετε ότι ξεχωρίζει το we4all;
Είμαστε μια ομάδα με δυνατό όραμα, πολύ καλή οργάνωση, δυνατές ιδέες και φίλους σε όλο τον κόσμο που ήδη στηρίζουν την προσπάθειά μας. Ο στόχος μας ΔΕΝ είναι να ξεχωρίσουμε από τις άλλες ομάδες. Ο στόχος μας ίσα ίσα είναι να ευαισθητοποιήσουμε και άλλο κόσμο να ανοίξει τη δική του ομάδα και να βοηθήσει την φύση, και παρέχουμε βοήθεια και υποστήριξη σε κάθε άνθρωπο που θέλει να κάνει κάτι τέτοιο.
Πόσοι εθελοντές έχουν συνολικά συμμετάσχει στην προσπάθεια σας;
Θα λέγαμε πάνω από 10.000 άτομα που έχουν έρθει σε δράσεις μας ή μας έχουν υποστηρίξει με άλλους τρόπους. Ο στόχος μας για το 2020-21 είναι να φτάσουμε τις 50.000 νέα δέντρα και θα χρειαστούμε ακόμα περισσότερο κόσμο!
Που εντοπίζονται οι δράσεις σας;
Οι δράσεις μας εστιάζονται εκεί που υπάρχει πιο άμεση ανάγκη. Ξεκινώντας από το Μάτι Αττικής, έχουμε πλέον φυτέψει δέντρα σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Αμαζονίου και της Αυστραλίας.
Υπάρχουν πλάνα για επιπλέον δράσεις και αν ναι, ποια είναι αυτά;
Φυσικά και υπάρχουν. Ο στόχος είναι 50.000 νέα δέντρα μέσα στο 20-21 σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθαρισμοί δεκάδων παραλιών και δασών τους καλοκαιρινούς μήνες. Δημιουργούμε νέες τεχνολογίες για την προστασία των δασών μας για τις οποίες θα μάθετε σύντομα, και ετοιμαζόμαστε για ένα δυναμικό σχέδιο που θα ευαισθητοποιήσει και θα ενώσει τους εθελοντές μας σε όλο τον κόσμο
Πιστεύετε ότι οι νέες γενιές είναι περισσότερο ενημερωμένες και εκπαιδεύονται σε σχέση με το περιβάλλον και την ανάγκη προστασίας του;
Ναι, βλέπουμε η νέα γενιά είναι πιο ενημερωμένη και δρα πιο αποτελεσματικά ενάντια στην κλιματική αλλαγή και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Τι ηλικιών είναι σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι που σπεύδουν εθελοντικά στις δράσεις σας;
Βλέπουμε να έρχονται από μικρά παιδιά που έρχονται με το γονείς τους, μέχρι και άτομα 70 χρονών. Σημασία είναι να έχεις αγάπη για το περιβάλλον και όρεξη για δράση!
Τι σας λένε μετά το πέρας της γνωριμίας μαζί σας και της συμμετοχής τους στο έργο τους;
Εμάς μας ευχαριστεί που περνάνε καλά, κάνουν νέους φίλους και θέλουν να συμμετέχουν σε ακόμα περισσότερες δράσεις.
Πόσο σημαντική είναι η περιβαλλοντική εκπαίδευση στα σχολεία και πόσο έχετε εστιάσει στην παρουσία σας κατά καιρούς στις σχολικές τάξεις;
Έχει τεράστια σημασία. Η συμμετοχή μας σε νηπιαγωγεία σε όλη την Αττική που εκτός από παρουσιάσεις που κάνουμε γίνεται παράλληλα και δεντροφύτευση με τα παιδιά να μας βοηθάνε και να μαθαίνουν από πρώτο χέρι πως γίνεται μια δεντροφύτευση.
Επίσης έχουμε συμμετάσχει σαν οργάνωση και σε εκπαιδευτικές ημερίδες σχετικά με την Κλιματική Αλλαγή.
Πόσο επηρέασε τις δράσεις σας το τελευταίο κρίσιμο διάστημα που πέρασε, με τον κορονοιό να πλήττει στην κυριολεξία κάθε τομέα σε ολόκληρο τον κόσμο και πώς σκοπεύετε να επανέλθετε στις επάλξεις;
Προφανώς δεν γινόταν να μας αφήσει ανεπηρέαστους, καθώς δεν είχαμε τον τρόπο να κάνουμε δράσεις για το περιβάλλον. Είχαμε όμως τον χρόνο να επανασχεδιάσουμε τις μελλοντικές μας ενέργειες και να αυξήσουμε τον πήχη γιατί το περιβάλλον μας δείχνει ότι μας χρειάζεται ακόμα περισσότερο. Όσο ανοίγουν τα περιοριστικά μέτρα, τόσο επανερχόμαστε στην ενεργό δράση όπως θα δείτε πολύ σύντομα!
Πώς μπορεί κάποιος να συμμετέχει στο We4all;
Η WE4ALL είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο που όποιος θέλει να βοηθήσει, μπορεί. Η βοήθεια μπορεί να είναι είτε οικονομικής φύσεως με μια δωρεά, με την αγορά ενός βραχιολιού we4all από το site μας ή δωρίζοντας ένα δέντρο, αλλιώς μπορεί να βοηθήσει με τη φυσική του παρουσία στις δράσεις μας ως εθελοντής. Επίσης μπορεί κάποιος να ανοίξει τη δική του ομάδα we4all στην περιοχή του και να βοηθήσει το περιβάλλον! Πάντα υπάρχει χώρος και τρόπος να συμμετέχεις αν θέλεις κι εσύ να πετύχεις την αλλαγή!
www.we4all.com | |
https://www.facebook.com/we4allofficial | |
https://www.instagram.com/we4all_official/ |
17-04-2021
30-03-2021
16-11-2020
21-05-2020
21-05-2020