Αρχική → Decoration → Πώς να διατηρείτε το σπίτι σας (σχεδόν) καθαρό με τα παιδιά
Η τάξη σε ένα σπίτι με μικρά παιδιά είναι σαν ανέκδοτο που λένε οι μαμάδες μεταξύ τους και γελάνε ακατάπαυστα μόνες τους, ενώ κανείς άλλος δεν τους καταλαβαίνει. Επειδή όμως εκείνες καταλαβαίνονται, έχουν και ποικίλες αντιδράσεις στο να δεχτούν –ή όχι- ένα ακατάστατο σπίτι. Αλλες έχουν παραδοθεί στην πραγματικότητά τους και λένε «δεν με νοιάζει», άλλες έχουν δεχτεί ότι θα κάθονται κάθε βράδυ μια ώρα παραπάνω και θα καθαρίζουν, άλλες γίνονται αρκετά αυστηρές με τα παιδιά (έως και υστερικές) μην επιτρέποντας τους να παίζουν με τα παιχνίδια τους όποτε θελήσουν ώστε να μην χρειαστεί να μαζέψουν. Από όλα έχει ο μπαξές που λένε και όλα επιτρέπονται και δικαιολογούνται, όμως υπάρχουν και κάποιοι τρόποι που χωρίς πολύ κόπο μπορούν να μας βοηθήσουν να έχουμε το σπίτι μας σχεδόν τακτοποιημένο και καθαρό χωρίς να μας βγαίνει η πίστη κάθε λίγο και λιγάκι!
Επειδή αν όλες οι γωνιές του σπιτιού είναι ακατάστατες και θυμίζουν κάτι από βομβαρδισμένο τοπίο, δύσκολα θα μπείτε στην ψυχολογική διάθεση να ξεκινήσετε να τακτοποιείτε, προσπαθήστε να κρατήσετε ένα μόνο σημείο μακριά από τα «δίχτυα» των μικρών σας Ταλιμπάν, ώστε να εμπνευστείτε καλύτερα. Είναι καθαρά και μόνο θέμα ψυχολογίας, αλλά πιστέψτε μας λειτουργεί πάρα πολύ!
Επειδή τα περισσότερα παιδιά βαριούνται γρήγορα και θέλουν να πιάσουν ένα άλλο παιχνίδι να παίξουν και μετά από αυτό ένα άλλο κ.ο.κ, έτσι όμως ούτε εκείνα χαίρονται το παιχνίδι ούτε εσείς μένετε ήρεμη στο ενδεχόμενο του αποτελέσματος που θα έχει για την μοίρα σας να βρίσκονται παντού παιχνίδια και να πρέπει να τα μαζέψετε, κάτι που πολύ δύσκολα θα εμπνεύσει τα παιδιά σας να σας βοηθήσουν, προσπαθήστε να τους μάθετε πως όταν ολοκληρώσουν δύο ή τρία παιχνίδια (ανάλογα με το πόσος χαμός έχει μαζευτεί) θα πρέπει να τα μαζέψουν (έστω μαζί σας) πριν πάνε στο επόμενο. Έτσι, ποτέ δεν θα φαίνεται τόσο τεράστιος ο όγκος της δουλειάς ώστε να σας φέρει σε απόγνωση.
Επειδή τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα και όσο και να αγαπάνε τα παιχνίδια τους καλώς ή κακώς δεν τα παίζουν τόσο, προσπαθήστε αρκετά συχνά να πακετάρετε αυτά που έχετε προσέξει ότι δεν παίζουν πια και είτε κρατήστε τα σε κάποια αποθήκη είτε χαρίστε τα, μεταδίδοντας έτσι και στα παιδιά σας την αξία της προσφοράς και βοηθώντας και το σπίτι σας να είναι πάντα υπό τον έλεγχο σας.
Είτε στο δωμάτιο τους, είτε σε ένα άλλο δωμάτιο, είτε σε καλάθια παιχνιδιών στο σαλόνι, κάτω από τραπέζια ή σε γωνίες δίπλα από τους καναπέδες, προσπαθήστε να έχετε συγκεκριμένα σημεία στα οποία μαζεύετε τα παιχνίδια, ώστε και εσείς να μην χάνεστε αλλά και για τα παιδιά να είναι πιο εύκολο να μπουν στη διαδικασία να σας βοηθούν.
Μπορεί όταν κοιμηθούν τα παιδιά και σημάνει ησυχία στο σπίτι, το μόνο που θέλετε να κάνετε να είναι ένα μπάνιο και μια βουτιά και στο δικό σας κρεβάτι, προσπαθήστε όμως έστω για δέκα λεπτά να ρίξετε ένα συμμάζεμα στο σπίτι σας γιατί είναι πολύ διαφορετική η ψυχολογία μας όταν ξυπνάμε σε έναν βομβαρδισμένο χώρο και σε ένα τακτοποιημένο σπίτι. Έτσι, είμαστε πάντα σε εγρήγορση ως προς την κατάσταση του σπιτιού μας και δεν τα παρατάμε ποτέ.
Με το ίδιο σκεπτικό, και επειδή οι βρωμιές από φαγητά και από λερωμένα ρούχα και παπούτσια είναι πολλές και ανανεώνονται συνεχώς, προσπαθήστε να ρίχνετε ένα πολύ γρήγορο καθάρισμα με το που γίνεται κάτι, γιατί παίρνει μόλις λίγα δευτερόλεπτα, ενώ αν το αφήσετε επειδή θα βαρεθείτε εκείνη την ώρα μετά θα είναι πολύ πιο δύσκολο και να βγει ο λεκές αλλά και να είστε ήρεμη που θα έχετε τόσο πολύ καθάρισμα να κάνετε.
Επειδή το χειρότερο σενάριο –ειδικά αν έχετε αγόρια – είναι να μάθετε στα παιδιά σας ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν και να τα μαζεύουν οι άλλοι για εκείνους, γιατί έτσι θα τους εμποδίζετε από το να γίνουν υπεύθυνοι για τις πράξεις τους άνθρωποι, καλό θα ήταν να βρείτε έναν έξυπνο τρόπο να τους βάλετε στο παιχνίδι χωρίς όμως να φαίνεται υποχρέωση ή αγγαρεία. Μάθετε τους ότι το μάζεμα είναι κάτι δημιουργικό, κάντε διαγωνισμό για το ποιος θα μαζέψει πιο γρήγορα, καθίστε μαζί να παρακολουθήσετε πώς ένας λεκές φεύγει με ένα μωρομάντηλο και περάστε τους το μήνυμα ότι το να μαζεύουμε τον χαμό μας είναι κάτι δημιουργικό που πολλές φορές μπορεί να είναι και ευχάριστο. Αν τους το πείτε αυστηρά («Ελάτε να μαζέψετε αμέσως αυτά που κάνατε») πάντα θα βαριούνται να το κάνουν και ακόμα και αν μπουν στη διαδικασία για να μην τους πρήζετε, ποτέ δεν θα το μάθουν σωστά.
03-02-2021
22-05-2020
21-04-2019
11-01-2019
17-10-2018