Αρχική → Genius Ideas → Μαμά, πότε θα φύγει ο κορωνοϊός;
Με την ανακοίνωση του δεύτερου lockdown, καλούμαστε όλοι για μια ακόμη φορά να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια κατάσταση, αν μη τι άλλο αγχωτική, που κάποιους περισσότερο κάποιους λιγότερο μας επηρεάζει βαθειά.
Αυτό όμως που δεν παύει να είναι στο μυαλό όλων μας είναι πως καλώς ή κακώς εμείς οι μεγάλοι έχουμε μηχανισμούς διαχείρισης κρίσης, όπως και αν τους αντιλαμβάνεται και εφαρμόζει ο καθένας, τα παιδιά μας όμως; Τι απαντάμε στα μικρά παιδιά μας όταν μας κάνουν την ερώτηση “μα πότε επιτέλους θα φύγει ο κορωνοϊός;”. Πότε;
Ρωτήσαμε την Ιωάννα Θεοδωρακοπούλου, Συμβουλευτική Ψυχολόγο και Ψυχοθεραπεύτρια, επικεφαλής υπηρεσιών Συμβουλευτικής στο FeelwellToday πως μπορούμε και πως ίσως θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την ερώτηση και η προσέγγιση της έχει πολύ ενδιαφέρον και είναι σίγουρο πως θα φανεί χρήσιμη σε κάθε γονιό.
“Σε μια περίοδο ιδιαιτέρως φορτισμένη για όλους, με ξεκάθαρα μη-προβλεπόμενη διάρκεια, οι αλλαγές με τις οποίες ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι, ευλόγως δημιουργούν αρκετά ερωτηματικά, πολλά περισσότερα στα παιδιά. Θα επαναλαμβάνω σε κάθε ευκαιρία που μου δίνεται ότι η επικοινωνία μεταξύ γονέων-παιδιών είναι καθοριστική και πολύτιμη. Χρειάζονται την ενεργή ανταπόκρισή μας για να μπορέσουν να κατανοήσουν σε ικανοποιητικό βαθμό τις αιτίες των αλλαγών.
Ένα χαρακτηριστικό τους ερώτημα είναι αυτό ακριβώς που θέσατε. Πότε δηλαδή κι αν ποτέ θα τελειώσει όλο αυτό, με βλέμμα λαχτάρας να επιστρέψουν στην καθημερινότητα που γνώριζαν. Εκτός όμως της δικής τους καθημερινότητας, αυτό το ερώτημά τους, εκφράζει την ανάγκη τους για καθησυχασμό. Διότι συχνά ανησυχούν για την υγεία τους ή των αγαπημένων τους προσώπων, φοβούνται πώς θα είναι το μέλλον, και κάνουν σκέψεις για το θάνατο. Τέτοιου είδους ερωτήματα μας αποκαλύπτουν το εσωτερικό τους άγχος και γι` αυτό τονίζουμε την σημαντικότητα της σχέσης σας μαζί τους, για να μπορέσουν να νοιώσουν κάποιου είδους σταθερότητα και επιβεβαίωση. Είναι απολύτως απαραίτητο να μην παραμελούμε τις ανησυχίες των παιδιών ιδίως αυτές που αφορούν το μέλλον τους.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να προβλέψουμε την εξέλιξη της κατάστασης. Όμως μπορούμε να απαντήσουμε στην ανησυχία τους αυτή με ρεαλισμό. Είναι σημαντικό να τους επαναλάβουμε ότι αυτό που συμβαίνει είναι κάτι που αγγίζει όλους μας, ότι οι επιστήμονες ανά τον κόσμο φροντίζουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση δουλεύοντας σκληρά για να βρουν φάρμακα και εμβόλιο. Είναι κάτι άγνωστο και όπως για καθετί που δεν γνωρίζουμε, επιτρέπεται και πρέπει να τους λέμε ότι δεν έχουμε απαντήσεις σε όσα ρωτούν. Αν το ερώτημά τους επικεντρώνεται στις συνθήκες που τώρα υπάρχουν στο σχολείο, μια ειλικρινής απάντηση θα ήταν ότι τα πράγματα θα παραμείνουν έτσι για όσο χρειαστεί διότι ο στόχος μας είναι να είμαστε ασφαλείς. Σαφώς και μπορούμε να τους πούμε ότι η πανδημία θα τελειώσει , τονίζοντας ότι το γνωρίζουμε γιατί όλοι μας όπως και τα παιδιά βοηθούμε σε αυτό τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και προστασίας ευλαβικά, για το καλό του εαυτού μας , της οικογένειάς μας και τους συνανθρώπους μας.
Γνωρίζουμε ότι με τα δεδομένα που έχουμε, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για τα παιδιά μας είναι να είμαστε κοντά τους και να τα στηρίζουμε, συζητώντας μαζί τους με γνώμονα την σταθερότητα και τον καθησυχασμό. Μην ξεχνάμε ότι πλήττονται περισσότερο από όλους καθώς δεν έχουν ακόμα αναπτύξει δεξιότητες αυτορρύθμισης όπως να αναγνωρίζουν τί τους κάνει καλό, τί τα αποφορτίζει, τί τα εμπνέει και τα καθησυχάζει, ικανές να τους επιτρέψουν να διαχειριστούν τις δυσκολίες όπως οι πιο ώριμοι ενήλικες.
Κλείνοντας θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι σε αυτές τις πολύ κρίσιμες περιόδους, παρά τις αλλαγές και τις δυσκολίες που καλούμαστε να διαχειριστούμε όσο πιο αναίμακτα γίνεται, ανακαλύπτουμε την ανθεκτικότητά μας. Και όσον αφορά την οικογένεια και τα παιδιά μας, βλέπουμε πιο καθαρά δυσκολίες και δυνάμεις που υπήρχαν ήδη.
13-09-2021
07-05-2021
17-04-2021
30-03-2021
22-03-2021