Βόλτες

ΑρχικήΒόλτεςΠήγαμε στις Δράσεις Πολιτισμού στο Μουσείο Αυτοκινήτου

Πήγαμε στις Δράσεις Πολιτισμού στο Μουσείο Αυτοκινήτου

  • 18-10-2018

Το περασμένο Σάββατο πήγα με τα παιδιά στο Μουσείο του Αυτοκινήτου, όπου πραγματοποιήθηκαν οι Δράσεις Πολιτισμού. Η αλήθεια είναι ότι όταν άκουσα για πρώτη φορά τον τίτλο των δράσεων μου κίνησε το ενδιαφέρον. Αλλωστε μου αρέσει να τα πηγαίνω σε μέρη με παιδαγωγικό ενδιαφέρον οπότε πάντα αναζητώ διαφορετικές δράσεις, από τις οποίες όλοι έχουμε κάτι να πάρουμε, αφού πιστεύω ότι μαζί με τα παιδιά μαθαίνουμε και εμείς και καλό θα ήταν να μην θεωρούμε ως γονείς ότι ‘τα ξέρουμε όλα’ ή ότι δεν μας αφορούν αυτά που έχουν να μάθουν τα παιδιά. Ίσα ίσα, το αντίθετο…

Λίγο πριν πάω λοιπόν, βρήκα την κα Μαρίνα Φιλιππούση, Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου, όπου στεγάστηκαν οι δράσεις αυτές, για να μου εξηγήσει όλα όσα θα ήθελα να μάθω πριν επισκεφτώ το χώρο.

Τι είναι δράσεις Πολιτισμού και με ποιον στόχο σχεδιάστηκαν;

Καταρχήν πρέπει να πούμε τι είναι Δίκτυο Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Αθήνας για να καταλάβετε το στόχο των δράσεων. Το Δίκτυο Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Αθήνας είναι ένα «εργαλείο» που υπηρετεί τον Πολιτισμό και την Παιδεία. Λειτουργεί  ως μια πλατφόρμα που τα μέλη επωφελούνται από την κοινή προβολή και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε επιστημονικό και τεχνικό επίπεδο με στόχο την ενδυνάμωση της παρουσίας τους, την πολύπλευρη επεξεργασία ευρύτερων προγραμμάτων και την προσέλκυση μεγαλύτερων ομάδων κοινού για τα πολιτιστικά αγαθά. Δημιουργήθηκε το 2009 με πρωτοβουλία μη κερδοσκοπικών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα και μέλη μπορούν να είναι δημόσιοι οι ιδιωτικοί φορείς ανοιχτοί στο κοινό. Οι Δράσεις Πολιτισμού είναι μία ενέργεια που ξεκίνησε το 2010 και πραγματοποιείται κάθε χρόνο με στόχο την παρουσίαση των προγραμμάτων των μελών στο ευρύ κοινό. Η ενέργεια αυτή θέλει παράλληλα να προσελκύσει λειτουργούς της παιδείας όλων των βαθμίδων ώστε να επιλέξουν το προγράμματα που αντιπροσωπεύουν καλύτερα το κοινό τους.

Πως επιλέγονται οι φορείς;

Το σύνολο των μελών του δικτύου είναι 37 και όλα έχουν τη δυνατότητα να παραβρεθούν είτε πραγματοποιώντας κάποια δράση είτε με απλή παρουσία για ενημέρωση του κοινού.  Μοναδική υποχρέωση για να συμμετέχει κάποιος φορέας είναι να είναι μέλος του δικτύου.

Τι θα κερδίσει ο επισκέπτης;

Τη γνωριμία με το τους φορείς πολιτισμού και τα μουσεία της Αθήνας, τη ψυχαγωγία των ίδιων και των παιδιών τους καθώς και την κάλυψη μίας πιθανής ανάγκης τους για συμμετοχή στα θέματα πολιτισμού.

 Πόσο σημαντικό θεωρείτε να υπάρχουν τέτοιου είδους Πολιτιστικές επιλογές για τις οικογένειες;

Η οικογένεια παραμένει ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς της κοινωνίας μας που οι ρυθμοί της καθημερινότητας βάλουν συνεχώς. Μέσα από τις δράσεις που πραγματοποιεί το δίκτυο, δίνεται η ευκαιρία στις οικογένειες να μοιραστούν ποιοτικό χρόνο και να αποκομίσουν οι μικροί μας επισκέπτες γνώσεις και εμπειρίες, να νοιώσουν την ομαδικότητα και να συμβάλλουν στη δημιουργία.

Πιστεύετε πως η Ελληνική οικογένεια σπεύδει σε τέτοιες δράσεις;

Ναι, η Ελληνική οικογένεια όχι μόνον σπεύδει αλλά αναζητά πλέον τέτοιες δράσεις. Τα νέα παιδιά είτε μέσω των σχολείων είτε από τις προσλαμβάνουσες εικόνες του οικογενειακού περιβάλλοντος έχουν μάθει να αναζητούν ποιοτικές δράσεις. Η Ελληνική Οικογένεια παρά την οικονομική κρίση και τη συρρίκνωση του εισοδήματός της στηρίζει τον πολιτισμό και την καλλιέργεια του πνεύματος.

Οταν πήγα λοιπόν, περίμενα να δω όσα μου είχε πει η κυρία Φιλιππούση. Και όντως τα είδα. Οι δράσεις είχαν έντονο εκπαιδευτικπο χαρακτήρα, όμως ήταν έτσι σχεδιασμένες που κέρδιζαν την προσοχή των παιδιών, ανάλογα με την ηλικία τους και τα ενδιαφέροντά τους. Υπήρχαν δράσεις που αφορούσαν στην τεχνολογία, στη μουσική και στα όργανα, στην ανάγνωση παραμυθιών, στις κατασκευές, στην οδική ασφάλεια, στα εικαστικά και πολλά άλλα ενώ οι εκπρόσωποι των φορέων ήταν πολύ ευγενικοί, προσέγγιζαν τα παιδιά με όμορφο τρόπο και όχι παρεμβατικό και παρουσίαζαν τα προγράμματά τους με σαφή και πολύ ενδιαφέροντα τρόπο. Τα παιδιά μου που είναι σε γενικές γραμμές πολύ επιλεκτικά στο τι τελικά θα αποφασίσουν να κάνουν, τους επεξεργάζονταν όλους, ρωτούσαν, έπαιρναν απαντήσεις και έπαιζαν όποτε κουράζονταν και στην τσουλήθρα που βρίσκεται μέσα στον χώρο. Το σημαντικό ήταν πως η είσοδος ήταν δωρεάν για όλους, κάτι που έκανε αυτήν την ποιοτική απασχόληση προσιτή στους γονείς.

Χάρηκα που είδα νέους ανθρώπους. Χάρηκα που είδα ότι οι γονείς αναζητούν το ποιοτικό και το διαφορετικό. Και χάρηκα που είδα και τους ίδιους να ενδιαφέρονται και να συμμετέχουν. Γιατί στην οποιαδήποτε εκπαιδευτικού χαρακτήρα προσπάθεια του παιδιού, όταν έχει τους γονείς του αρωγούς, η μάθηση γίνεται βίωμα και μια ακόμα πιο εύκολη, φυσική και ευχάριστη διαδικασία. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.